Gödöllői Klíma Klub

Gödöllő, Magyarország

A probléma

Gödöllő Klíma Klub

Magyarországon a háztartások felelnek az összes energiafelhasználás kb. 40%-áért, és az ország CO2-kibocsátásának 30%-áért. A lakosság kibocsátásának mérséklése kulcsfontosságú a klímaváltozás elleni küzdelemben. Alacsonyabb háztartási energiafogyasztással kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe, amely csökkenti a klímaváltozás mértékét.

Probléma típusa(i): 
Emberi egészség
Épített környezet
Extrém időjárási események
Mezőgazdaság, helyi gazdaság
Vízgazdálkodás (csapadékvíz, árvíz, aszály)
Zöld felületek, természetes élővilág

A megoldás

A Gödöllői klíma-klub keretében havi rendszerességgel szervezett informális találkozók célja az volt, hogy a klímaváltozással és az energiataka­rékossággal kapcsolatos információkat mindenki számára hozzáférhetővé tegye, valamint hogy motiválja, segítse, támogassa a háztartások szintjén történő változást és vállalásokat, s mindehhez támogató közösséget teremtsen. Egy-egy eseményen 25-30 fő vett részt.

A klubba alkalmanként vendégeket is hívtak, akik a klímabarát és energiatakarékos életmódhoz kapcsolódó tudásukat osztották meg a résztvevőkkel. Igény esetén a GreenDependent Egyesület szakértői a klubtag háztartások megtakarítási lehetőségeit személyesen is felmérték.

A klub tagjai egy idő után elhatározták, hogy aktívabbá válnak a helyi közösség életében. Mindezt azért, hogy a közösségük tudatosságát növeljék arról, mit is tesznek az energiatakarékosság terén.

A klub szervezői egy ún. Csináld magad auditot dolgoztak ki, amellyel a klub tagjai könnyen nyomon tudták követni energiafogyasztásukat. Egyben olyan megoldást nyújtottak, amelyek megvalósításán keresztül a lehető leghatékonyabban tudták csökkenteni energiafogyasztásukat. A klubon résztvevő családok rezsiköltsége alacsonyabbá vált.

 

A Gödöllői klíma-klub az Európai Unió 7. Kutatási Keretprogramjának (FP7) keretein belül, a Changing Behaviour projekthez kapcsolódóan jött létre. 2009 októberétől eleinte támogatással futott, 2010-től a GreenDependent Egyesület önkéntesen működtette.

Megoldás típusa(i): 
Részvételi jellegű megoldás
Finanszírozás típusa(i): 
Nemzetközi pályázati forrás

Tanulságok

A klíma-klub nem csak egy helyszínen és időben került megvalósításra, eredményei továbbgyűrűznek. A klubra nem csak Gödöllőről, hanem Aszódról, Pécelről, Domonyról, Veresegyházról, és Budapestről is érkeztek. A Gödöllői klíma-klub volt az első olyan kezdeményezése a GreenDependent Egyesületnek, amely közösségi szintű szemléletformálást tűzött ki célul. A klub eredményeit, tapasztalatait jelenleg folyó közösségi projektjeikben kamatoztatják (ld. pl. Kislábnyom országos kampányok, EnergiaKözösségek program). 

A klub jól meghatározta céljait már az induláskor. A résztvevők értékelő kérdőíveket töltöttek ki arról, hogy milyen céllal csatlakoztak a klubhoz. A Klubot kezdeményező szervezet helyismerete, helyeikkel meglévő, régóta tartó kapcsolata fontos volt a rendezvénysorozat sikerességében. A rendezvénysorozat erősítette a közösséghez való tartozás érzését. Ezáltal a tagok magabiztosabban tudták terjeszteni a Klub üzenetét, amely egyre több emberhez eljutott, egyre több, a Klub üzenetéhez hasonló rendezvény került a közösségen belül megrendezésre.

A klíma-klubhoz hasonló kezdeményezések máshol is könnyen megvalósulhatnak. Elterjedésüket az alacsony pénzügyi forrásigény is segítheti. A helyi önkormányzat támogató hozzáállása, valamint ingyenes médiaszereplési lehetőségek szintén ösztönzően hathatnak a hasonló kezdeményezések elindítására. Sokszor egy-egy hasznos kezdeményezés útnak indítása okoz nagy kihívást. A kezdeti akadályok legyűrése után a kezdeményezés önjáróvá válhat akkor, ha tagjai magukénak érzik. 

 

Kapcsolat

Név: 
Vadovics Edina

Letölthető anyagok

További információ