Ivóvizet az utcákra! – Ivócsap projekt

Budapest

A probléma

Budapesten kevés ivókút található a közterületeken.

A fővárosban az egyre forróbb nyarakat tovább fokozza a nagyvárosokban tapasztalható hősziget-hatás, vagyis az a jelenség, hogy az épített környezet és a gyér növényzet miatt néhány fokkal melegebb van, mint a városon kívüli zöldterületeken.

A hőségben az emberi szervezetnek fokozódik a folyadékigénye, és fontos, hogy időnként lehűtsük a testünket. A nyári forróság főleg a gyerekeket, az időseket és azokat a szegényebb társadalmi rétegeket veszélyeztetheti, akik nehezen jutnak ivóvízhez (pl. hajléktalanok). A sérülékeny csoportok számára az átlagosnál is fontosabb, hogy az utcán is iható vízhez juthassanak.

A megoldás

A fővárosban 150 méterenként találhatóak tűzcsapok, amelyekből jó minőségű, iható víz folyik, vagyis alkalmasak arra, hogy ivócsappá alakítsák őket.

Az ivócsap-projektet négy egyetemista lány (Hüttl Sarolta, Soltész Judit, Zétényi Zsófia és Zoletnik Zsófia) találta ki és valósította meg, gépészmérnökök és kivitelezők segítségével.

Az első ivócsapot 2013-ban készítették el, majd ugyanezen év nyarán fesztiválokon tesztelték: itt bebizonyosodott számukra, hogy az emberek merik használni őket, mernek inni a tűzcsapokból. Innentől kezdtek el intenzívebben dolgozni az ötletükön. Megkeresték a fővárosi önkormányzatot és vízműveket, mint a projekt kulcsfontosságú érintettjeit, és a lakosságot is bevonták az ivócsap tesztelésébe, hírének terjesztésébe, és meghallgatták visszajelzéseiket.

A projekt során 43 közterületi ivócsapot szereltek fel Budapest tűzcsapjaira. Elkészült egy ivócsap-térkép is, amelynek segítségével mindenki tájékozódhat, hogy hol vannak Budapesten felszerelve a csapok.

Mára egyre több város vezetése érdeklődik az ivócsapok iránt: pl. Oroszlányban, Pécsen, Zalaegerszegen és Veszprémben is szereltek már fel csapokat, és további hazai és külföldi városok is érdeklődnek irántuk.

Az érdeklődő önkormányzatok az ötletgazdákkal tudják felvenni a kapcsolatot, és kibérelni vagy megvásárolni az ivócsapokat.

A projekt gazdája a négy építészmérnök-hallgató ötletgazda, és segítőik (gépészmérnökök: Bodnár Gábor, Olkei Tamás, Ferenczy Tamás, tanácsadó partnerük a RoadRun-R: Ilyés Márton, Likács vera, Mult Ákos, Tóth Borbála), valamint a Budapesti Önkormányzat, a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Fővárosi Vízművek Zrt.

Az első Ivócsap-prototípust a tervezőcsapat a saját zsebpénzéből csinálta 2013-ban. 2014-ben a következő 11 darab elkészítéséhez pedig pályázati pénzt nyertek a Smart City Lab pályázat keretein belül. 2015-ben az ivócsapokat előfinanszírozással készítették el.

Tanulságok

A tűzcsapokra szerelt ivócsapok egyszerű és jó megoldást nyújtanak a nyári nagy melegek, kánikulák és a városi hősziget-hatás enyhítésére. Előnye, hogy más településeken is könnyen alkalmazható, hiszen minden magyar városnak van tűzcsap-hálózata. Így már csak a városvezetésen és a vízműveken múlik, hogy hozzájuthatnak-e a lakosaik ingyenes, köztéri ivóvíz-szolgáltatáshoz.

Kapcsolat

Név: 
Hüttl Sarolta, Soltész Judit, Zétényi Zsófia, Zoletnik Zsófia

Letölthető anyagok

További információ